Udeležba na mednarodnem 9. kongresu Modernizacija šumarstva u BIH

0

Na povabilo bosanskih gozdarjev smo se štirje gozdarji Društva inženirjev in tehnikov gozdarstva Novo mesto, udeležili kongresa, ki je potekal 21. in 22. marca v Kupresu, BIH.

Na dogodku je bilo prisotnih približno 230 udeležencev iz petih držav in trije predstavniki evropske skupnosti. Na dogodku je bilo v uvodu devet pozdravnih govorov z otvoritvijo, nakar je bila vsebina kongresa razdeljena na pet tematskih sklopov. V okviru teh sklopov so bile tri predstavitve in devet razprav v obliki okroglih miz na različne teme gozdarstva, ekologije in lesne predelave. Poleg pozdravnega nagovora smo sodelovali na okrogli mizi na temo Digitalizacija šumarstva. Predstavljeno je bilo trenutno stanje in poglavitni cilji projekta »eGozdarstvo«, ki je sofinanciran s strani EU. Podrobnosti o vsebini in dogajanju na kongresu si lahko ogledate na naslovu www.hbsume.ba.

Drugi dan smo se udeležili terenskega ogleda gozdov v okolici Kupresa. V prostem času smo se družili in izmenjavali izkušnje ter navezovali stike. Dogovorili smo se za pomoč pri izvedbi jesenske strokovne ekskurzije društva v BIH, bosanski gozdarji pa so že najavili obisk v mesecu aprilu na temo strojne sečnje.

 

Zapisal: Roman Šimic

Fotografije: Roman Šimic