Na forumu BIVANJE Z LESOM »SloWOODlife« o novih priložnostih za razvoj lesne gradnje

0

Forum BIVANJE Z LESOM »SloWOODlife«, ki je že tretje leto namenjen prepoznavanju in promociji lesa kot gradbenega in dizajnerskega materiala, je osredotočen tako na akademski kot praktični vidik lesene gradnje. Forum se je pričel z ogledom razstave v lesenem prizidku Oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete UL. Nadaljeval pa v Ravnah na Koroškem, v Mladinskem dotelu Punkl, kjer so s predavanji in pogovori sodelovali priznani strokovnjaki različnih področjih, dr. Andreja Kutnar, v.d. dekanja Fakultete za grajeno okolje, UP FGO, Janez Koželj, podžupan Mestne občine Ljubljana, dr. Miha Humar, dekan Biotehniške fakultete UL, mag. Peter Gabrijelčič, dekan Fakultete za arhitekturo UL, dr. Bruno Dujič, direktor podjetja CBD d.o.o.,  Bojan Lukšič, direktor podjetja Riko Hiše, d.o.o., Uroš Rustja, asistent na Fakulteti za arhitekturo UL, Robert Veselko, vodja arhitekturne pisarne RVA, Miha Bogataj, direktor podjetja CIBOS (stvaritelj idej blagovne znamke EKOART) in Gregor Rep, vodja razvoja podjetja Silvaprodukt d.o.o. V prvem delu otvoritve je vse predavatelje in udeležence nagovoril tudi Jože Prikeržnik, generalni direktor Direktorata za lesarstvo RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Prof. dr. Miha Humar, dekan Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in profesor na Oddelku za lesarstvu Biotehniške fakultete, je na forumu izpostavil: »Med izzivi lesne gradnje je tudi estetski vidik. Les zaradi delovanja vlage in UV-žarkov sčasoma spremeni barvo, posivi. To ne vpliva na funkcionalno vrednost konstrukcije.« Strokovnjaki na forumu so bili enotni, da je lesna gradnja s propadom velikih gradbenih podjetij in vračanju človeka k naravi, dobila novo priložnost za razvoj.

Na razstavi BIVANJE Z LESOM »SloWOODlife«, ki je bila v lesenem prizidku Oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete UL, so si udeleženci lahko ogledalu unikatne, dizajnerskega izdelke iz lesa. Vzorčni primeri so pokazali širok spekter produktov, ki jih ponuja les kot material in sicer od pohištva, opreme za stanovanje, osebnih potrebščin in celo nekaj umetnin. Seveda je primer lesene gradnje tudi lesena gradba v kateri domuje Oddelek za lesarstvo biotehniške fakultete UL.

Z organiziranim prevozom so se nato predavatelji in udeleženci foruma odpeljali v Ravne na Koroškem, v hotel Pukl, ki je ena redkih večetažnih lesenih zgradb v Sloveniji. S tem so želeli organizatorji preseči enega od stereotipov o leseni gradnji. V otvoritvenem nagovoru je Jože Prikeržnik, univ. dipl. inž. les., generalni direktor Direktorata za lesarstvo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo poudaril, da je les material prihodnosti in da ga moramo kot naraven material ponovno približati ljudem. Strokovnjaki so ga s svojimi predavanji in pogovoril podprli ter opozorili, da je les ob pravilni rabi lahko zelo odporen material, če je le ustrezno uporabljen oziroma zaščiten.

Pomen trajnostnega razvoja ter prepoznavanje kakovostne lesene gradnje in pomena lesa je poudaril tudi prof. dr. Miha Humar, dekan Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in profesor na Oddelku za lesarstvu Biotehniške fakultete. Poleg posivitve je izpostavil tudi pomen pravilne zaščite lesa: »Poleg zaščite lesa z biocidnim pripravkom je pomembna tudi pravilna izvedbe impregnacije lesa.« Pod zaščito lesa danes uvrščamo širok nabor aktivnosti; od pravilne izbire lesa, konstrukcijske zaščite in impregnacijo.

Udeleženci foruma so v zaključku povzeli, da se človek vrača nazaj k naravi, tudi z uporabo gradbenih materialov in da ga je potrebno izobraziti o možnostih in priložnostih, ki jih pri gradnji, opremi in na drugih področjih ponuja les kot naravni material.

Forum BIVANJE Z LESOM »SloWOODlife« sta organizirala in finančno podprla Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS – Direktorat za lesarstvo in javna agencija SPIRIT Slovenija.

Zapisala: Tina Drolc